PlanTera din köksträdgård så här

Jag kom över en video på youtube, skapad av Gardenary, och videon i sig – eller sättet hon planterar på – är inte det märkvärdiga. Utan minnesregeln för hur man planterar!

Så, videon handlar om hur du på bästa sättet planterar i din köksträdgård. Alltså hur du placerar dina plantor med varandra. Många av oss känner väl till ”tre systrar” som innebär att man planterar majs, pumpa & bönor tillsammans. Alltså – majsen växer upp som spiror, bönan kan klättra på majsen och pumpan, eller squashen agerar marktäckning för att hålla fukten kvar i jorden.
Detta är en variant på sättet att tänka, men lite annorlunda. Precis som att du planterar i en perennrabatt, eller i en kruka, så sätter du ju det högsta längst bak (eller i mitten om du ska kunna se rabatten eller krukan från alla håll). Sen det mellanhöga och sen det lägsta längst fram vid kanten. Inga konstigheter – jag tror att många av oss samplanterar våra köksträdgårdar och odlingslådor så här.

Men nu till minnesregeln – som handlar om HUR du kommer ihåg hur du ska kategorisera dina växter i storleksfacken, alltså liten- mellan eller stor.

Och då baseras den på VAD på växten du ÄTER.

🥒 Äter du växtens FRUKT – placeras den som STOR (alltså mitten eller längst bak i lådan)
Exempel; Gurka, paprika, tomat, melon, pumpa, majs, bönor
🥔 Äter du växtens ROT – placeras den som MELLAN (alltså framför eller runt stor)
Exempel; Morot, rödbeta om du ska äta roten, potatis, lök, palsternacka
🌱 Äter du växtens BLAD – placeras den som LITEN (alltså framför eller runt liten)
Exempel; sallat

Sen är det klart att det kanske inte passar i ALLA situationer, ditt finns väl ingen regel nånsin som passar in överallt, men jag tyckte verkligen att det var ett genialiskt förhållningssätt och minnesregel. För dig som är nybörjare så kan det vara intressant att veta, att plantera olika grödor i en låda också kan minska sjukdomar och skadedjursangrepp då de flesta svampar och skadedjur dras till samma växter. Så har du exempelvis en hel låda med en gröda, och får ett skadedjur på den grödan, så blir det väldigt enkelt för det skadedjuret att vandra vidare och ta över hela ditt bestånd av just den grödan. Har du däremot olika grödor i exempelvis din pallkrage, så fungerar de andra grödorna som barriärer, och hindrar angreppet att sprida sig.

Med det sagt vill jag bara önska dig en fantastisk dag, kolla in de här videon där jag pratar om just detta så hoppas jag att det kan inspirera dig med 🤗

// Johanna

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *